mjesto za odmor, učenje i igru

Dječja soba

Što smo napravili?

Soba 4-godišnjeg Duje vapila je za kompletnim osvježenjem i prenamjenom u dječji prostor. Pogledaj kako smo sobu za odrasle pretvorili u pravu malu oazu za igranje, crtanje i odmor!

Pred našom influencericom Martinom Palić (koju možeš pratiti na insta profilu MAKO) bio je izazovan zadatak: prenamijeniti sobu namijenjenu odraslima u dječji kutak s puno detalja koji će poticati na igru i maštanje. Iz sobe smo izbacili sav nepotreban i nefunkcionalan namještaj te ga zamijenili onim prilagođenim dječjem uzrastu. Međutim, pokušali smo pokazati kako i već postojeći namještaj možeš iskoristiti za preuređenje prostora - dovoljno ga je osvježiti povoljnim detaljima, poput atraktivnog šatora za krevet. Martina će ti u videu pokazati još par DIY projekata koje možeš i sama doma izvesti uz minimalan budžet, a koji će tvom klincu maksimalno razveseliti prostor.

Pogledaj kako smo preuredili sobu

Pročitaj savjete za preuređenje

1. Namještaj velikih za male

Ponekad nije lako naći namještaj za konkretan uzrast djeteta. Zato baci oko na odjel „za velike“! Stolići za dnevni boravak, u kombinaciji sa zgodnim jastučićima na podu, odlična su zamjena malim dječjim stolovima za crtanje ili igru cijelog društva. Često i povoljnija!

2. Svjetlo

Dječje oči su u razvoju i zato posebno osjetljive na loše svjetlo. Tijekom dana oslobodi prozore, a za večernju igru ili pisanje odaberi rasvjetu koja pruža dovoljno svijetla preko cijele sobe. Kod izbora umjetne rasvjete odaberi lustere s više žarulja, a radne stolove postavi tako da je površina stola slobodna od sjena.

3. Pohrana igračaka

Košare, vreće i kutije odličan su izbor za pohranu igračaka koje će omogućiti djetetu da igračke u kompletu prenese, ali i lako vrati na svoje mjesto. Plastične posude i košare za rublje ili jednostavne kutije bit će zgodan dodatak interijeru koji možeš po želji personalizirati – iscrtati najdraže likove iz crtića ili dati djetetu da ih samo oslika po želji.

4. Šareni zidovi

Djeca vole kreativno izražavanje pa makar ono bilo i po zidu. Zato postoje specijalne boje koje imitiraju školsku ploču – njima oboji zid, vrata ili komad namještaja. Uz par kreda, tvoj će klinac dobiti veliko platno za slikanje.

5. Skrovište

Ako tvoje dijete voli šatore i izrađuje svoja skrovišta po stanu, a površina sobe ti ne dozvoljava stavljanje šatora na pod, iskoristi prostor iznad glave! Šator od tkanine ili od dasaka postavi iznad kreveta i stvori savršeno skrovište za svoje dijete za mali budžet, ali veliko veselje!

Pogledaj usporedbu

DIY kutak

Spremnik s igračkama

Ako vam je soba u neredu zbog previše igračaka, u pomoć stiže košara za rublje transformirana u praktično spremište.

Materijali:

A.

Iz košare izvadi vreću za rublje.

B.

Iz okvira izvadi sliku ili stavi papir u boji.

C.

Odredi sredinu prednje stranice košare.

D.

Desetak centimetara od gornjeg ruba, na sredinu prednje stranice košare, postavi okvir tako što ćeš vezicu provući kroz kukicu za vješanje okvira. Svaki kraj vezice zatim provuci kroz rešetku košare.

E.

Na staklo okvira napiši personalizirani natpis

Svjetleći oblak

Jednostavno, efektno i jeftino – ovaj svjetlucavi ukras u obliku oblaka razveselit će svaku dječju sobu.

Materijali:

A.

Početak žice lampica lagano razdvoji kako bi kroz njih prošla kuka vješalice. Ako tvoje lampice nemaju dvije povezane žice kreni odmah s drugim korakom lijepeći sam početak žice.

B.

Ostatak žice lampica polako, prateći rub vješalice, lijepi mjestimičnim kapljicama vrućeg ljepila.

C.

Viškom žice napravi još jedan krug po rubu vješalice kao u koraku 2 ili ga pusti da visi.

D.

Vješalicu objesi na čavlić.

E.

Kutijicu za baterije nemoj pustiti da visi jer bi težina kutijice mogla uzrokovati odljepljivanje lampica. Zato kutijicu odloži na namještaj je zalijepi obostranim ljepilom na zid.

Šator za krevet

Vaš mališan voli se posvuda skrivati? Od efektne zavjese napravite mu vlastiti skriveni kutak iznad kreveta.

Materijali:

  • 2x Kuka za zid
  • Špaga za brodove 130-150 cm odgovarajuće debljine (debljina špage mora biti manja od promjera rupe kuke)
  • 1x zavjesa „Forest“
A.

Zavjesu prereži na pola. Imaš li mogućnosti, odrezani rub možeš sašiti.

B.

Odredi na stropu iznad kreveta njegovu polovicu po širini. Na taj će način šator padati ravnomjerno sa svake strane kreveta.

C.

Na ranije određenoj sredini označi točku desetak centimetara od stražnjeg zida (onog pored uzglavlja kreveta) – ovdje će doći prva kuka.

D.

Na ranije određenoj sredini označi točku 70-80 cm od prve označene točke u smjeru podnožja kreveta – ovdje će doći druga kuka.

E.

Ubuši kuke na označenim mjestima.

F.

Provuci špagu kroz prvu kuku vežući čvrsto čvor s vanjske strane kuke.

G.

Na nezavezani dio špage navuci obje odrezane strane zavjese tako da stavljaš vrpce za vješanje jedne pa druge naizmjenice. Tako će se obje zavjese izvjesiti paralelno sa svake strane kreveta.

H.

Zadnji vrh špage provuci kroz drugu kuku pa sveži čvrsti čvor.

I.

Ostatak špage odreži ili ostavi da visi.

J.

Zavjesu razvuci sa svake strane kreveta.

Koje smo proizvode koristili?

Zavjesa Forest 140x240

129,99kn

Saznaj više

Košara za rublje Amanda sa poklopcem

199,99 kn

Saznaj više

Okvir za sliku Klee crni 13x18cm

17,99 kn

Saznaj više

Dječje vješalice Cloud set 3/1

24,99 kn

Saznaj više